PENCARIAN JURNAL TESIS

Langkah 1: 
Mula-mula korang pergi kat web ni : http://www.ukm.my/library/
korang akan nampak ini,

Image

Langkah 2: 
Masukkan ID dan kata laluan ( macam nak pinjam buku kat PTSL) dalam bulatan merah.
kemudian akan keluar macam E-Journal Portal ni pulak,
Image
Langkah 3:
Scroll ke bawah pada page ni sampai jumpa EBSCOHOST seperti dalam bulatan merah di bawah,
Image
Klik pada EBSCOHOST ni ye.
Langkah 4: 
Klik pada Academic Source Premier (yang atas sekali), macam ni,

Image

Langkah 5:
 Select pada senarai berikut:
  1. Academic Search Premier
  2. PsycARTICLES
  3. Psychology and Behavioral Sciences Collection
(depends pada tajuk tesis korang jugak la ye. Biasanya yang berkaitan perguruan ni dekat 3 bahagian seperti di atas)
 
Langkah 6:
Klik Continue pada button bawah sekali tu.
Langkah 7:
ok, sampai sini je korang dah boleh senyum dan rilek2 sikit dah. Jangan stress2 sangat k. hehe. Mesti semua muka serius je belek blog ni sambil bukak link2 atas ni kan. HAHAHA!
Tapi nak ingatkan part next ni ada dua part korang kena perhatikan, yang pertama adalah pengisian keywords untuk search tu, yang kedua adalah wajib klik Fulltext. Dua2 ni saya dah bulatkan merah. Fulltext ni untuk kita dapatkan complete jurnal yang boleh djadikan rujukan tesis kita. Macam ni haa

Image

Bagi bahagian keywords tu, kalau nak lebih spesifik korang boleh isi pada kotak kedua atau ketiga.
Contoh nya, kalau nak cari “student teacher in physics subject”.
Kotak pertama letak “student teacher”, kotak kedua (bawah) letak “physics”.
(Jurnal dalam ni ENGLISH tau! )
Kadang2, ape yang dicari tu tak jumpa atau bahan yang dibagi tu tak banyak pilihan. So, jadikan pencarian korang secara general. Maksudnya kat sini just cari “student teacher” sahaja.
Yang kotak kedua tu kosongkan je. InsyaAllah banyak rujukan akan keluar. Macam tu lah ye. hehe
Kemudian, boleh la download jurnal2 yang korang rasa sesuai dengan tajuk tesis korang.
SELAMAT MENCUBA!!
***Harap dapat membantu***
Alternatif lain boleh jugak cari kat Jurnal Fakulti kita melalui link ni:
chrome://newtabhttp//www.ukm.my/jurfpend/contents_bm.html
TAMAT

 

Aside

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: